Przepis
na ten dżem znalazłam w książce „Kuchnia Polska“ Małgorzaty
Caprari i od razu wiedziałam, że go przygotuję.
Jest
słodziutki, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami owoców.
Przepyszny do pieczywa, naleśników lub... wyjadania łyżeczką.
Składniki
1kg
truskawek
4
pomarańcze
1kg
cukru
2
cytryny (skórka i sok)
Sposób
przygotowania
Owoce
myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z
pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze filetujemy, a z ich
resztek wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek. Dosypujemy cukier i
gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści.
Cytryny
myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z
nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków.
Gorący
dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików.
Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz