Przepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy
z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko
kwaskowy i absolutnie przepyszny.
Składniki:
850g truskawek
850g rabarbaru
850 cukru
750ml whisky
2 cytryny (skórka
i sok)
Sposób
przygotowania:
Owoce myjemy,
rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w
garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się
odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego
się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla
połączenia się smaków.
Gorący dżem
przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy
do góry dnem do wystudzenia.
Zapraszamy do dodania przepisu do akcji "W słoiku" na zBLOGowani.pl
OdpowiedzUsuń