poniedziałek, 26 czerwca 2017

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky

Przepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko kwaskowy i absolutnie przepyszny.

 

Składniki:
850g truskawek
850g rabarbaru
850 cukru
750ml whisky
2 cytryny (skórka i sok)

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków.
Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

1 komentarz:

  1. Zapraszamy do dodania przepisu do akcji "W słoiku" na zBLOGowani.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly