środa, 28 czerwca 2017

Rosół wołowy inaczej

Tradycyjny rosół wcale nie musi być nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a z dodatkiem ryżu stanowi pełnowartościowy posiłek.




Składniki:
500g ligawy wołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Biała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
250g szpinaku (świeży lub mrożony)
1,5l bulionu warzywnego lub wołowego
Sól, czarny pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Szczypta cynamonu

Do podania:
Natka pietruszki
ryż

Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku i cebulę pokrojona w kostkę. Gdy warzywa się przesmaża dodajemy posiekane w sporą kostkę mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie posypane natka pietruszki.


2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda ten rosół. Własnie sobie przypomniałam, że dawno go nie jadłam. To chyba czas go zjeść :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly