Tradycyjny rosół wcale nie musi być
nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na
wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a
z dodatkiem ryżu stanowi pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
500g ligawy wołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Biała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
250g szpinaku (świeży lub mrożony)
1,5l bulionu warzywnego lub wołowego
Sól, czarny pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Szczypta cynamonu
Do podania:
Natka pietruszki
ryż
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy oliwę z
oliwek. Podsmażamy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku i
cebulę pokrojona w kostkę. Gdy warzywa się przesmaża dodajemy
posiekane w sporą kostkę mięso, marchew oraz pietruszkę.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy
bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela
angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do
miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i
gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola
i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu,
obficie posypane natka pietruszki.
Świetnie wygląda ten rosół. Własnie sobie przypomniałam, że dawno go nie jadłam. To chyba czas go zjeść :p
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie http://www.mecooks.com