Nic nie pachnie
równie pięknie jak kwiaty dzisiaj róży. Syrop przygotowany z ich
płatków jest intensywnie różowy i przepyszny. Bardzo aromatyczny
i słodki. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty,
rozcieńczania jako sok oraz dodatek do lodów czy deserów.
Składniki:
(na około 1l)
80g róży
160g cukru
500ml wody
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Płatki róży zrywamy w słoneczny
dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe końce płatków –
są gorzkie.
Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w
szklanym słoju przekładając cienko pokrojonymi plasterkami cytryny
aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowana i
wystudzona wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i
zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej.
Szklane butelki sterylizujemy na sucho w
piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Następnego dnia odcedzamy płatki i
dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier.
Trzymamy na kuchence do zagotowania.
Przelewamy do wysterylizowanych butelek.
Nakrętka powinna się „wciągnąć”.
Nie ma potrzeby pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz