Stałam
się posiadaczka dużej paki pianek Marshmallow. W moim domu nie ma
na nią amatorów, więc zagłębiłam się czeluściach moich
segregatorów z przepisami na słodkości w poszukiwaniu inspiracji
na ich wykorzystanie. W efekcie powstała ta oto apetyczna tarta,
która z pewnością na stałe zagości na naszym stole.
Składniki:
Na
ciasto:
115
g miękkiego masła
Szklanka
maki pszennej
Szklanka
mąki razowej żytniej
1/3
szklanki cukru
2
łyżki rumu
Na
masę:
150g
pianek Marshmallow
Pół
szklanki mleka
150g
śmietany kremówki
Dodatkowo:100g
mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny)
Łyżeczka
cukru
Sposób
przygotowania:
Z
podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć
ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 30-35 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Pianki
podgrzać na malutkiej mocy wraz z mlekiem. Pianki powinny się
rozpuścić, ale mleko nie powinno się zagotować. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wystudzonych
pianek z mlekiem. Masę wykładamy na upieczony spód.
Owoce
rozmrażamy, (jeśli puściły dużo soku odsączamy) i miksujemy na
gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce są słodkie nie ma
potrzeby dosładzania. Na masie marshmallow robimy małe kropki z
musu owocowego i przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy ósemki
tworząc esy-floresy. Chłodzimy prze kilka godzin.
Ciekawa jestem jej smaku, zapiszę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńjaka ciekawa:)
OdpowiedzUsuńhttp://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2013/07/ROZANA-TARTA-Z-KREMEM-Z-PIANEK-MARSHMALLOW.html
OdpowiedzUsuń