piątek, 3 marca 2017

Tarta Marshmallow

Stałam się posiadaczka dużej paki pianek Marshmallow. W moim domu nie ma na nią amatorów, więc zagłębiłam się czeluściach moich segregatorów z przepisami na słodkości w poszukiwaniu inspiracji na ich wykorzystanie. W efekcie powstała ta oto apetyczna tarta, która z pewnością na stałe zagości na naszym stole.

 

Składniki:
Na ciasto:
115 g miękkiego masła
Szklanka maki pszennej
Szklanka mąki razowej żytniej
1/3 szklanki cukru
2 łyżki rumu

Na masę:
150g pianek Marshmallow
Pół szklanki mleka
150g śmietany kremówki
Dodatkowo:100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny)
Łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pianki podgrzać na malutkiej mocy wraz z mlekiem. Pianki powinny się rozpuścić, ale mleko nie powinno się zagotować. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wystudzonych pianek z mlekiem. Masę wykładamy na upieczony spód.
Owoce rozmrażamy, (jeśli puściły dużo soku odsączamy) i miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce są słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Na masie marshmallow robimy małe kropki z musu owocowego i przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy ósemki tworząc esy-floresy. Chłodzimy prze kilka godzin.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly