Pyszna
sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na
obiad lub ciepłą kolację.
Składniki:
500g
surowego chudego boczku
300g
piersi z kurczaka
3
marchewki
2
pietruszki
¼
korzenia selera
Biała
część pora
4
ziemniaki
100g
kaszy jęczmiennej perłowej
pół
pęczka natki pietruszki
4
liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili,
łyżka lubczyku, sól do smaku
Sposób
przygotowania:
Boczek
oraz kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem marchewek, pietruszki,
selera, pora oraz przypraw. Gdy będą miękkie wyciągamy je i
przecedzamy wywar tak, aby oddzielić od niego przyprawy. Do wywaru
wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną
kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą
miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie w
kostkę kroimy boczek i pierś kurczaka. Warzywa, mięso oraz
posiekaną natkę pietruszki dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz