Aromatyczne, słodziutkie naleśniki w
pomarańczowym syropie maślano-karmelowym. Doskonałe jako deser na
ciepło lub rozpustne śniadanie.
Dzisiejszy przepis powstał we współpracy z producentem mąki Szymanowskiej marką Polskie Młyny.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej
2/3 szklanki
zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego +
do smarowania patelni
Syrop pomarańczowy:
3 łyżki cukru
Sok z ¼ cytryny
Skórka z 1 pomarańczy
Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki)
3 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
(opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Wszystkie składniki umieścić w misie
malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką).
Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą
patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej
dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć
naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
Syrop pomarańczowy:
Na średnim ogniu
rozgrzać patelnie o średnicy 20 cm, na środek wsypać cukier i
podgrzewać go bez mieszania przez około 2 minuty aż cukier się
roztopi, zacznie bulgotać i powstanie gęsty syrop. Uważać aby
cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodać skórkę i sok
z pomarańczy oraz sok z cytryny. Szybko, intensywnie wymieszać.
Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki i
gęsty. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
Trzymając patelnię
na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć
w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i
powtórzyć jak poprzednio. Podobnie postępować z pozostałymi
dwoma naleśnikami. Przesmażyć około minuty w bulgoczącym
syropie, aby naleśniki dobrze przenikły jego smakiem.
Serwować gorące.
pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Tak smacznie i soczyście :)
OdpowiedzUsuń