Pyszna,
zdrowa ryba nie potrzebuje wielkiej oprawy żeby smakować wybornie.
Towarzystwo duszonych warzyw korzeniowych z papryka i pomidorami
fantastycznie komponuje się z delikatnym smakiem ryby. To danie to
dowód na to że rybę po grecku można serwować nie tylko na
święta.
SKŁADNIKI:
800g
świeżego łososia
1
cytryna
sól,
czarny pieprz
warzywa:
4
marchewki
2-3
pietruszki
½
selera
2
cebule
1
papryka czerwona
1l
domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti
sól,
czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka
PRZYGOTOWANIE:
Rybę
kroimy na kawałki pożądanej wielkości i doprawiamy z obu stron
solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Zostawiamy w lodówce na 30 minut.
Warzywa:
Marchew,
pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W
dużym garnku podsmażamy na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek
drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekaną
czerwoną paprykę a następnie starte warzywa korzeniowe. Podlewamy
przecierem pomidorowym oraz dodajemy kilka listków laurowych i kulek
ziela angielskiego.. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż
warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz słodką papryką.
Rybę
smażymy na złoto z obu stron na maśle z oliwą z oliwek.
Serwujemy
w towarzystwie duszonych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz