Uwielbiam
dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy
tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne
przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.
Składniki:
1kg
mięsa z szynki lub łopatki
2
średnie cebule
4-5
gałązki selera naciowego
3-4
marchewki
3
czerwone papryki
200g
małych pieczarek
1l
domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego
sól,
czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele
angielskie, tymianek, majeranek
oliwa
do podsmażenia
Sposób
przygotowania:
W
dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę i szklimy
na tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami. Gdy
mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki
pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w
kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym
przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym
słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut.
Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem,
posypane natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz