środa, 1 lutego 2017

Ziemniaki pieczone w ziołach

Chrupiący i aromatyczny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Doskonały zamiast zwykłych ziemniaków z wody, wprowadza do każdego dania powiew świeżości. Do tego nie wymaga wielkiej pracy... wystarczy pokroić, włożyć do piekarnika i czekać 


 
Składniki:
1 kg średnich ziemniaków
oliwa z oliwek
3 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
sól, pieprz
płatki czerwonej papryki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Jeśli ziemniaki są małe możemy pokroić na połówki. Najważniejsze żeby ziemniaki były podobnej wielkości, wtedy równo się upieką. Ziemniaki podgotowujemy aż będą pół miękkie. Odcedzamy, dodajemy mąkę, dzięki której ziemniaki będą chrupiące, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki papryki oraz zioła w ilości dopasowanej do naszego gustu. Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut (aż się ze złocą i będą chrupiące).

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oliwa z oliwek? Przecież to jest niezdrowe po obróbce termicznej! Lepiej użyć oleju kokosowego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly