Chrupiący
i aromatyczny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Doskonały zamiast
zwykłych ziemniaków z wody, wprowadza do każdego dania powiew
świeżości. Do tego nie wymaga wielkiej pracy... wystarczy pokroić,
włożyć do piekarnika i czekać
Składniki:
1
kg średnich ziemniaków
oliwa z oliwek
3 łyżki mąki pszennej
oliwa z oliwek
3 łyżki mąki pszennej
2
ząbki czosnku
tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
sól, pieprz
tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
sól, pieprz
płatki
czerwonej papryki
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki
myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Jeśli ziemniaki są małe
możemy pokroić na połówki. Najważniejsze żeby ziemniaki były
podobnej wielkości, wtedy równo się upieką. Ziemniaki
podgotowujemy aż będą pół miękkie. Odcedzamy, dodajemy mąkę,
dzięki której ziemniaki będą chrupiące, przeciśnięty przez
praskę czosnek, sól, pieprz, płatki papryki oraz zioła w ilości
dopasowanej do naszego gustu. Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą
w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut (aż się ze złocą
i będą chrupiące).
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOliwa z oliwek? Przecież to jest niezdrowe po obróbce termicznej! Lepiej użyć oleju kokosowego.
OdpowiedzUsuń