piątek, 3 lutego 2017

Piegus z jabłkami i cynamonowa kruszonką

Pyszne, wilgotne ciasto makowe z dodatkiem jabłka i cynamonowej kruszonki. Maku nie potrzeba mielić dzięki czemu przygotowuje się je szybko i łatwo.


SKŁADNIKI:

Na piegusa:
szklanka mąki tortowej
szklanka maku
250g masła
szklanka cukru
6 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
dodatkowo:
2 jabłka
kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon)
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć kruszone na jabłka. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Do takiego ciasta idealnie pasuje herbatka :) u nas zaparzmy ją na wodzie z naszego filtra redox fitaqua - woda ta pomaga odkwasić organizm, zwalcza działanie negatywnych czynników zewnętrznych na organizm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce w każdej postaci. Kruszonki również - to połączenie z Twojego przepisu jest dla mnie po prostu idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly