Pyszne,
wilgotne ciasto makowe z dodatkiem jabłka i cynamonowej kruszonki.
Maku nie potrzeba mielić dzięki czemu przygotowuje się je szybko i
łatwo.
SKŁADNIKI:
Na
piegusa:
szklanka mąki tortowej
szklanka maku
250g masła
szklanka cukru
6 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
dodatkowo:
2 jabłka
kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon)
cukier puder do posypania
szklanka mąki tortowej
szklanka maku
250g masła
szklanka cukru
6 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
dodatkowo:
2 jabłka
kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon)
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Roztopić
masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. dodać
przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek
do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica
24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek.
Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować
kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz
mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć
kruszone na jabłka. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut.
Oprószyć cukrem pudrem.
Do takiego ciasta idealnie pasuje herbatka :) u nas zaparzmy ją na wodzie z naszego filtra redox fitaqua - woda ta pomaga odkwasić organizm, zwalcza działanie negatywnych czynników zewnętrznych na organizm.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce w każdej postaci. Kruszonki również - to połączenie z Twojego przepisu jest dla mnie po prostu idealne :)
OdpowiedzUsuń