Elegancka,
lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed
daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym
koprem włoskim i pieczarką.
SKŁADNIKI:
(na
dwie porcje)
2
duże pieczarki
mieszanka
sałaty
1
fenkuł (koper włoski)
1
czerwona cebula
puszka
tuńczyka w sosie własnym
winegret:
łyżka
octu winnego
łyżka
oliwy z oliwek
łyżka
wody
½
łyżeczki cukru
sól,
świeżo mielonym czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Winegret:
W
małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier,
sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia
składników.
Pieczarkę
myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego
czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na
patelni z odrobiną oleju.
Na
tej samej patelni smażymy kilka minut pokrojony w plasterki fenkuł
i talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju.
Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na
talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem
z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka.
Serwujemy
z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem.
Podanie cudowne! Nie pomyślałabym o podaniu sałatki w pieczarce. "Zjedzone z talerzem" nabiera tu całkiem innego znaczenia! Uwielbiam pieczarki. Mają śladowe ilości witamin i minerałów, ale idealnie urozmaicają pod względem organoleptycznym posiłki.
OdpowiedzUsuń