poniedziałek, 6 lutego 2017

Sałatka z fenkułem i tuńczykiem w pieczarce

Elegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką.






SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
2 duże pieczarki
mieszanka sałaty
1 fenkuł (koper włoski)
1 czerwona cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym

winegret:
łyżka octu winnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka wody
½ łyżeczki cukru
sól, świeżo mielonym czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Winegret:
W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników.

Pieczarkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na patelni z odrobiną oleju.
Na tej samej patelni smażymy kilka minut pokrojony w plasterki fenkuł i talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka.
Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem.

1 komentarz:

  1. Podanie cudowne! Nie pomyślałabym o podaniu sałatki w pieczarce. "Zjedzone z talerzem" nabiera tu całkiem innego znaczenia! Uwielbiam pieczarki. Mają śladowe ilości witamin i minerałów, ale idealnie urozmaicają pod względem organoleptycznym posiłki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly