Taka
zapiekanka to kuchenny samograj. Wrzucamy wszystkie składniki do
naczynia żaroodpornego, podlewamy sosem i na tym nasz praca się
kończy. Smak kurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a
danie jest sycące i pyszne!
SKŁADNIKI:
200g
makaronu (u mnie małe muszelki)
500g
piersi z kurczaka
duża
cebula
3
gałązki selera naciowego
5-6
pieczarek
oliwa
do smażenia
½
kalafiora
sos:
200ml
słodkiej śmietanki 12%
450ml
wody
1-2
łyżki oleju kokosowego
30g
mąki pszennej lub ryżowej
łyżeczka
cukru
2
łyżki soku z cytryny
sól,
czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka
muszkatołowa, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Na
dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym
ręcznikiem piersi z kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy
na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i
granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a
pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami
dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną.
Do
naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy
kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami.
Na
patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy,
dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką
i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz
cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy.
Powstałym
sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami.
Pieczemy
w 180 stopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w
zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany
jest czas gotowania makaronu.
Wg
gustu przez pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki żółtym
serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz