Małe
dwuwarstwowe serniczki z słodkim mango. Można tez podwoić ilość
i przygotować je w tradycyjnej tortownicy. Najlepsze z dodatkiem
świeżych owoców.
Składniki:
masa
serowa:
400g
serka naturalnego
2
łyżki fruktozy/cukru
½
dojrzałego mango
1
1/2 łyżki żelatyny
mus:
½
dojrzałego mango
1
łyżka fruktozy/cukru
1
łyżeczka żelatyny
dodatkowo:
świeże
owoce (mango, maliny, borówki, porzeczki)
Sposób
przygotowania:
Serek
wyciągamy z lodówki 2h przed przygotowaniem sernika aby osiągnął
temperaturę otoczenia.
Serek
mieszamy z cukrem bądź fruktozą. Miąższ mango miksujemy za
pomocą blendera, dodajemy do serków i dokładnie mieszamy. Żelatynę
rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy do temperatury
pokojowej i powoli polewamy do masy serowej, cały czas mieszając.
Składniki
na mus: mango i cukier miksujemy na gładko. Rozpuszczamy w
minimalnej ilości wrzątku żelatynę, mieszamy i studzimy do
temperatury pokojowej. Do małych kokilek/miseczek wlewamy najpierw
mus a następnie masę serową. Jeśli przygotowujemy sernik w
normalnej tortownicy kolejność jest odwrotna czyli najpierw masa
serowa a potem mus.
Sernik
umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Mini serniczki wyciągamy z
pojemniczków. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
Deserowe serniczki to zawsze pyszna opcja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie- http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/ :)
Z mango ? Sernik? Jeszcze nigdy nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/