Świeża,
chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i
awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy
posiłek!
SKŁADNIKI:
(na
dwie porcje)
mieszanka
sałaty
kiełki
rzodkiewki duża garść
2
jajka
awokado
winegret:
łyżka
octu winnego
łyżka
oliwy z oliwek
łyżka
wody
½
łyżeczki cukru
sól,
świeżo mielonym czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Winegret:
W
małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier,
sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia
składników.
Jajka
gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na ćwiartki.
Sałatę
myjemy i odsączamy na sitku lub w wirówce. Awokado rozcinamy na pół
i lekko przekręcamy. Rozpołowione kroimy w skórce na plasterki a
następnie delikatnie podważamy łyżką.
Na
talerzach układamy sałatę i kiełki rzodkiewki. Na wierzchu
układamy wachlarz z połowy pokrojonego awokado oraz ćwiartki
jajka. Całość polewamy przygotowanym wcześniej winegretem.
Wygląda przecudownie! Jak z prawdziwej książki kucharskiej. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie