piątek, 27 stycznia 2017

Batoniki czekoladowe z bakaliami i ryżem (bez pieczenia)

Bardzo szybka i smaczna propozycja małego co nieco. Rodzaj czekolady i bakalii możemy dowolnie zmieniać w zależności od gustu. Jeśli użyjemy gorzkiej czekolady i ziaren orkiszu zamiast ryżu uzyskamy słodką, fit przekąskę ;)




Składniki:
250g czekolady gorzkiej
około 50g ryżu preparowanego lub zamiennie innych preparowanych ziaren np. orkiszu, prosa itp
100g orzechów włoskich
80g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Orzechy łupiemy i dodajemy do czekolady wraz z żurawiną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy ryż preparowany i mieszamy tak aby każde ziarno ryżu było dokładnie pokryte czekoladą. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno dociskamy. Pozostawiamy w lodówce do stężenia (wystarczy około 30 minut). Kroimy na batoniki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly