środa, 25 stycznia 2017

Bigos z grzybami i kiełbasą

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.


 

Składniki:
2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej)
100g suszonych grzybów leśnych
500g swojskiej kiełbasy
mały słoiczek przecieru pomidorowego
4 duże cebule
olej do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy.
Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości.
Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów.
Bigos im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly