Przedstawiam
aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską
kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.
Składniki:
2kg
kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej)
100g
suszonych grzybów leśnych
500g swojskiej kiełbasy
500g swojskiej kiełbasy
mały
słoiczek przecieru pomidorowego
4 duże cebule
olej do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
4 duże cebule
olej do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
Grzyby
moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i
kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy.
Kiełbasy
kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością
tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na
tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę
gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela
angielskiego do miękkości.
Łączymy
w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą.
Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów.
Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas
mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu.
W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów.
Bigos
im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz