Sekretem
dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i
puszyste.
Składniki:
ciasto:
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
łyżeczka cukru
3,5 szklanki mąki pszennej
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
sos pomidorowy:
400g pomidorów w puszce
100g suszonych pomidorów z oliwy
70g koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy z oliwek
średnia cebula
dwa ząbki czosnku
sól pieprz, oregano
ulubione dodatki
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
łyżeczka cukru
3,5 szklanki mąki pszennej
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
sos pomidorowy:
400g pomidorów w puszce
100g suszonych pomidorów z oliwy
70g koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy z oliwek
średnia cebula
dwa ząbki czosnku
sól pieprz, oregano
ulubione dodatki
Sposób
przygotowania:
Sos:
Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy.
Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki
wraz z zalewą. Wymieszać doprawić solą, pieprzem i oregano i
dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość zmiksować. Sos
powinien być gesty.
W
miseczce przygotować rozczyn z drożdży z cukrem i wodą.
Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez sito,
stopniowo dodawać drożdże, oliwę oraz sól. Składniki dobrze
wyrobić i postawić w dużym naczyniu (ciasto zwiększy objętość
ponad dwukrotnie) nasmarowanym oliwą w ciepłym miejscu na około
1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować
dwie okrągłe pizzę. Piec w 240 stopniach C przez 10-12 minut.
Wygląda smakowicie :) !
OdpowiedzUsuń