Ciasto
marchewkowe wpisało się już na stałe na listy słodkich wypieków.
Ja proponuję wersję z jabłkami, które nie tylko dodają smaku ale
również wilgoci. Cynamon natomiast doskonale komponuje się z
jabłkiem.
Składniki:
(na
formę o wymiarach 25cmx25cm)
4
jajka M
2
szklanki mąki mąki szymanowskiej tortowej
¾
szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego
½
szklanki mleka 3,2%
1
szklanką brązowego cukru nr muscovado
1
łyżeczka sody oczyszczonej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka
octu
3
czubate łyżeczki cynamonu
duże
jabłko
½
szklanki orzechów włoskich
2
szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt)
polewa:
tabliczka
gorzkiej czekolady
łyżka
masła
szklanka
orzechów włoskich
Sposób
przygotowania:
Białka
ubijamy na sztywno z szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier a
następnie żółtka. Cały czas nie przerywając miksowania dodajemy
po łyżce sypkich składników: przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, sodą i cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami
dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie
wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę.
Jabłka
obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy.
Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia
składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto i
wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka”
około 50 minut.
W
kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladą z łyżką masła. Gdy
masa stanie się jednorodna i błyszcząca polewamy ciasto. Wierzch
posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz