Efektowna
i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji
szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie
sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi.
Składniki:
opakowanie
ciasta francuskiego
pasztet
2-3 łyżki pesto
jajko
pasztet
2-3 łyżki pesto
jajko
mak
do posypania
Sposób
przygotowania:
Z
ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
rozsmarowujemy na nim cienką warstwę pasztetu (pasztet można
wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej
się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo
rozsmarowujemy.
Nakładamy
drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca
tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na
cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy
delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość
smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 200
stopniach C przez 15-18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz