środa, 15 lutego 2017

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią

Pyszne klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji.




Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
orzechy włoskie około 15 sztuk
około 10 listków świeżej szałwii
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, imbir
olej do smażenia


Sposób przygotowania:


Szałwię drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.



2 komentarze:

  1. Obiad prezentuje się nieziemsko! :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł na klopsiki :) Spróbuje zrobić podobnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly