Pyszne
klopsiki o niecodziennym smaku i zaskakującym wnętrzu. Idealne
jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji.
Składniki:
500g
mięsa mielonego z łopatki
1
jajko
¾
szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
orzechy
włoskie około 15 sztuk
około
10 listków świeżej szałwii
2
ząbki czosnku
sól,
pieprz, majeranek, imbir
olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Szałwię
drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki.
Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i
wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem,
majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni.
Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy
połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na
złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać
szklanką wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. W razie
potrzeby dolać odrobinę wody.
Obiad prezentuje się nieziemsko! :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na klopsiki :) Spróbuje zrobić podobnie :)
OdpowiedzUsuń