środa, 4 stycznia 2017

Szynka w glazurze miodowo-sojowej

Pyszna słodko-kwaśna szynka pieczona w sosie sojowym z miodem i powidłami to szybka i łatwa propozycja na uroczysty obiad. Gorąco polecam!

 

Składniki:
1,2 kg szynki - najlepiej 'kulka'
marynata:
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
6 łyżek miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu Worcester
4 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć)

Sposób przygotowania:
Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić.
Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania. Do naczynia z mięsem wlać wody do wysokości około 1cm. Piec przez 80 minut. W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. 
 
Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
Sos powstały z pieczenia przelać do małego garnuszka i zredukować przez kilka minut do pożądanej gęstości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly