Pyszna
słodko-kwaśna szynka pieczona w sosie sojowym z miodem i powidłami
to szybka i łatwa propozycja na uroczysty obiad. Gorąco polecam!
Składniki:
1,2 kg szynki - najlepiej 'kulka'
marynata:
4 łyżki ciemnego
sosu sojowego
6 łyżek miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu Worcester
4 łyżki powideł śliwkowych (można
pominąć)
Sposób przygotowania:
Szynkę umyć i osuszyć papierowymi
ręcznikami.
Do rondelka włożyć składniki
marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować
i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić.
Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z
marynata i zostawić w lodówce na noc.
Piekarnik nagrzać
do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez
przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania. Do naczynia
z mięsem wlać wody do wysokości około 1cm. Piec przez 80 minut. W
trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej
co 15 minut.
Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć
folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
Sos powstały z pieczenia przelać do
małego garnuszka i zredukować przez kilka minut do pożądanej
gęstości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz