poniedziałek, 2 stycznia 2017

Ślimaczki z pesto i pieczarkami

Bardzo łatwa i szybka przekąska świetnie sprawdzająca się na wszelkich przyjęciach, nie tylko sylwestrowych czy karnawałowych. Jej przygotowanie jest bajecznie proste a smak można z łatwością modyfikować pod swój gust dodając ulubione dodatki.

 
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pesto pomidorowego
tabasco
6 dużych pieczarek
łyżka masła klarowanego
sól, biały pieprz, oregano
kilka plastrów szynki
ser żółty tarty
jajko
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco. Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-14 minut.


2 komentarze:

  1. Zrobię na pewno, tylko chcę się nauczyć zrobić sama ciasto francuskie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie sięgałam po ciasto francuskie.
    pyszny pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly