Bardzo
łatwa i szybka przekąska świetnie sprawdzająca się na wszelkich
przyjęciach, nie tylko sylwestrowych czy karnawałowych. Jej
przygotowanie jest bajecznie proste a smak można z łatwością
modyfikować pod swój gust dodając ulubione dodatki.
Składniki:
opakowanie
ciasta francuskiego
pesto
pomidorowego
tabasco
6
dużych pieczarek
łyżka
masła klarowanego
sól,
biały pieprz, oregano
kilka
plastrów szynki
ser
żółty tarty
jajko
Sposób
przygotowania:
Pieczarki
myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło
klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą
i białym pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie
pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco. Układamy kilka plasterków
szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy
startym serem. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości
1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości
między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch
ślimaczków. Posypujemy oregano. Pieczemy w 210 stopniach C przez
12-14 minut.
Zrobię na pewno, tylko chcę się nauczyć zrobić sama ciasto francuskie!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/
dawno nie sięgałam po ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na przekąskę :)