piątek, 23 grudnia 2016

Śledź z żurawiną i cebulką

Wyrazisty śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się smakom 1-2 dni. Ale nawet na świeżo smakuje wybornie.


 
Składniki:
1 czerwona cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 gotowe filety śledziowe a'la matias
pieprz czerwony ziarnisty
50g suszonej żurawiny
olej rzepakowy


Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju rzepakowego.
Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly