Wyrazisty
śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i
kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się
smakom 1-2 dni. Ale nawet na świeżo smakuje wybornie.
Składniki:
1
czerwona cebula
1
łyżeczka koncentratu pomidorowego
4
gotowe filety śledziowe a'la matias
pieprz
czerwony ziarnisty
50g
suszonej żurawiny
olej
rzepakowy
Sposób
przygotowania:
Filety
śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W
tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę
obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć
wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i
wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać
pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego
pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju
rzepakowego.
Przełożyć
do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na
drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz