Kapusta
z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie
Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam
wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki. Taki sposób
podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach
zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie
mamy ochoty.
Składniki:
Ciasto:
200g
maki pszennej
75g
masła
2
łyżki smalcu bez skwarek
czubata
łyżka jogurtu greckiego
sól
Farsz:
0,5kg
kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)
łyżka
masła klarowanego
biała
cebula
łyżka
mąki pszennej
20dag
grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp)
sól,
czarny pieprz, majeranek
płatki
papryki
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Składniki na ciasto siekamy nożem a następnie szybko wyrabiamy
ręką. Formujemy kulę i owijamy w folie spożywczą. Chłodzimy w
lodówce przez 30 minut. Cienko rozwałkowujemy. Foremki do
tarteletek smarujemy olejem. Wykładamy ciastem i nakłuwamy dno
widelcem. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach C.
Farsz:
Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku
rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy
łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania
grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy pod
przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy
kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Porcje kapusty z
grzybami nakładamy na upieczony spody. Posypujemy płatkami papryki.
Dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz