środa, 21 grudnia 2016

Tarteletki z kapustą z grzybami

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki. Taki sposób podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty.




Składniki:

Ciasto:
200g maki pszennej
75g masła
2 łyżki smalcu bez skwarek
czubata łyżka jogurtu greckiego
sól
Farsz:
0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)
łyżka masła klarowanego
biała cebula
łyżka mąki pszennej
20dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp)
sól, czarny pieprz, majeranek
płatki papryki

Sposób przygotowania:

Ciasto: Składniki na ciasto siekamy nożem a następnie szybko wyrabiamy ręką. Formujemy kulę i owijamy w folie spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Cienko rozwałkowujemy. Foremki do tarteletek smarujemy olejem. Wykładamy ciastem i nakłuwamy dno widelcem. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach C.

Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Porcje kapusty z grzybami nakładamy na upieczony spody. Posypujemy płatkami papryki. Dekorujemy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly