poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę

Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować. Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne.


 

Składniki:
30g przyprawy do piernika
łyżka cynamonu
½ łyżeczki soli
130g masła
1/2 szklanki miodu
100g cukru
1 jajko
0,5 kg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier królewski:
białko jajka M
1,5 szklanki cukru pudru
łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny
ewentualnie ulubiony aromat

Wykonanie:

Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie.

Lukier królewski:
Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly