Pierniczki
goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego
Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około
miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla
Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia
chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować.
Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne.
Składniki:
30g
przyprawy do piernika
łyżka
cynamonu
½
łyżeczki soli
130g masła
1/2 szklanki miodu
100g cukru
1 jajko
0,5 kg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130g masła
1/2 szklanki miodu
100g cukru
1 jajko
0,5 kg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
królewski:
białko
jajka M
1,5
szklanki cukru pudru
łyżka
octu winnego białego lub soku z cytryny
ewentualnie
ulubiony aromat
Wykonanie:
Miód,
masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w
garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy
dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i
wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od
wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni.
Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych
puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie.
Lukier
królewski:
Białko
jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa
jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy
również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub
aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz