piątek, 16 grudnia 2016

Sos z suszonych grzybów

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.


 

SKŁADNIKI:

40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.)
łyżka masła klarowanego
2 szalotki
200ml śmietanki 30 %
sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem kilka minut. Śmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly