piątek, 16 grudnia 2016

Sos z suszonych grzybów

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.
 
Składniki:

40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.)
łyżka masła klarowanego
2 szalotki
200ml śmietanki 30 %
sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością bulionu i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem kilka minut. Śmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Porada!
W sezonie jesiennym możemy wykorzystać świeże grzyby leśne. Nie wymagają one wcześniejszego namaczania i gotowania. Zamiast wywaru z gotowania grzybów używamy wówczas bulionu warzywnego.


Czas przygotowania: 15’+ 20' gotowanie grzybów
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Kaloryczność: 390 kcal/porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly