Na
wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu
grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań,
ziemniaczków czy ryb.
Składniki:
40g
suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.)
łyżka
masła klarowanego
2
szalotki
200ml
śmietanki 30 %
sól,
biały pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone
grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością
bulionu i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby
będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy.
Na
patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki.
Szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem
kilka minut. Śmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania
grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej
konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Porada!
W
sezonie jesiennym możemy wykorzystać świeże grzyby leśne. Nie
wymagają one wcześniejszego namaczania i gotowania. Zamiast wywaru
z gotowania grzybów używamy wówczas bulionu warzywnego.
Czas przygotowania:
15’+ 20' gotowanie grzybów
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Kaloryczność:
390 kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz