Kruche,
maślane z wyraźnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Przywołują na
myśl świąteczną atmosferę. Jeśli znudziły Wam się pierniczki,
albo po prostu ich nie lubicie, te ciasteczka są dla Was.
Składniki:
180
g masła
150
g cukru pudru
350
g mąki pszennej
1
jajko
3
łyżki soku z pomarańczy
skórka
otarta z 1 pomarańczy
2
płaskie łyżeczki cynamonu
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta
soli
100g
mlecznej czekolady
łyżka
masła
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę
z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy
gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w
lodówce przez 30 minut.
Po
schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując
delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do
pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy
(ciasteczka nie rosną). Przed pieczeniem można dodatkowo je
schłodzić przez 15 minut.
Piec
w temperaturze 180ºC przez około 12-14 minut, do lekkiego
zezłocenia.
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać
w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg. Pozostawić na kratce do
stwardnienia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz