środa, 14 grudnia 2016

Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe

Kruche, maślane z wyraźnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Przywołują na myśl świąteczną atmosferę. Jeśli znudziły Wam się pierniczki, albo po prostu ich nie lubicie, te ciasteczka są dla Was.

 
Składniki:
180 g masła
150 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli

100g mlecznej czekolady
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka nie rosną). Przed pieczeniem można dodatkowo je schłodzić przez 15 minut.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg. Pozostawić na kratce do stwardnienia polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly