Drożdżowe
paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się
jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich
smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
20
g świeżych drożdży
1
łyżeczka cukru
200
ml ciepłego mleka
1
jajko
3
i 1/2 szklanki mąki pszennej
50
ml oleju
1
łyżeczka soli
Nadzienie:
500
g kiszonej kapusty
sól,
czarny pieprz
łyżka
masła klarowanego
średnia
cebula
jajko
sezam
do posypania wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Do
miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie
gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować.
Dodać jajko, olej, sól i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto.
Pozostawić na pół godziny w cieple. Ja rozgrzewam piekarnik do 40
stopni C i wyłączam. Do tak przygotowanego piekarnika wkładam
przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam.
Nadzienie:
W
garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim
drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę.
Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością
wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i
gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku sola i śwież o
mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto
podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na
prostokąt o szerokości około 10-12cm.
Na
środek każdego ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć
kapustę. Podnieść jeden brzeg i nałożyć na farsz. Przewałkować
ciasto tak aby łączenie pozostało na dole. Wierzch posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić na kawałki.
Piec
w 190°C, przez ok. 20 minut (do zarumienienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz