Połączenie
wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu
fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną
skórkę i soczyste mięso.
Składniki:
1
kurczak ok. 2 kg
4
łyżki musztardy sarepskiej
4
łyżki musztardy francuskiej
1
łyżka miodu
2
łyżki oliwy
sól,
czarny pieprz
½
cytryny
½
cebuli
glazura:
2
łyżki miodu
2
łyżki musztardy sarepskiej
Sposób
przygotowania:
Kurczaka
umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem
(również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli
morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i
cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką
musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy.
Piec
w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny
przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony. Na
15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i
posmarować kurczaka.
Po
upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym
czasie można go pokroić.
Bardzo apetyczny kurczaczek))
OdpowiedzUsuń