Ten
przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego
tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne
połączenie smaków!
Składniki:
(na
blachę o wymiarach 25 cm x 25cm)
4
jajka
330
g cukru
120
g masła
360
g maku suchego
220
g mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka
octu
300
g kwaśnej śmietany 18%
3
łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka
z 1 pomarańczy
70
g orzechów
3
łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
1
szklanka cukru pudru
3
łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
oraz
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób
przygotowania:
W
misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na
sztywno a następnie powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania
lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką
wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Następnie cały
czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do
pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy.
Na
końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i
posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników.
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze
170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Z
cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch
ciasta, posypać kandyzowaną skórką.
Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach.
To ciacho kojarzy mi się bardzo ze świętami. Makowa masa i nutka pomarańczy :) Pycha
OdpowiedzUsuńCzy ktos robil? Mam ochote zrobic je na swieta ale nie wiem czy sie uda i jak smakuje :-( prosze o opinie
OdpowiedzUsuń