Śledzie
są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się
z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i
chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.
Składniki:
1
cebula
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
4
gotowe filety śledziowe a'la matias
250g
suszonych pomidorów w oleju
łyżka
octu winnego
50g
orzechów
olej
rzepakowy
Sposób
przygotowania:
Filety
śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W
tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę
obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć
wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i
wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać
pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki
suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać
składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów.
Przełożyć
do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na
drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Uwielbiam takie śledziki - pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Ja ostatnio robiłam z przyprawą ,, suszone pomidory" też pyszne wyszły))
OdpowiedzUsuń