poniedziałek, 5 grudnia 2016

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

Śledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie. 


 
Składniki:
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 gotowe filety śledziowe a'la matias
250g suszonych pomidorów w oleju
łyżka octu winnego
50g orzechów
olej rzepakowy


Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów.
Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie śledziki - pycha!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio robiłam z przyprawą ,, suszone pomidory" też pyszne wyszły))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly