Delikatne,
maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z
reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je
przygotowuje, a wyglądają świetnie :)
Przepis
zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
(na
trzy blachy)
180
g zimnego masła
180
g cukru pudru
350
g mąki pszennej
1
jajko
1
żółtko
nasionka
z 1 laski wanilii
duża
szczypta soli
dekoracja:
czerwone
M&M's
rozpuszczona
czekolada lub kakaowy lukier
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę
z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie
i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i
nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej
dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku
nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do
woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
Na
posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając
niewielkie okręgi np. szklanką.
Układać
blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180
stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i
średnicy).
Po
wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem)
wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami M&M's.
Pozostawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz