Składniki:
(na 2 porcje)
200g roszponki
pól szklanki orzechów włoskich
2 jajka
ogórek wężowy
kilka dużych rzodkiewek
czarnuszka
oliwa z oliwek
sos sałatkowy ziołowy
Sposób przygotowania:
Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw tworząc wąskie wstążki. W ten sam sposób „kroimy” w cienkie plasterki rzodkiewki. Jajka kroimy w ćwiartki. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i odrobina wody. Na talerzach układamy roszponkę a na niej kolejno ogórki, rzodkiewki i jajko. Całość polewamy sosem sałatkowym oraz posypujemy orzechami i czarnuszką.
Czas przygotowania: 15’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 270 kcal/porcja
uwielbiam orzechy we wszelakich sałatkach :)
OdpowiedzUsuń