Do Bożego Narodzenia został już mniej niż miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć o świątecznym menu. Na wigilijnym stole w mojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna
i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;)
Składniki:
600g
kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej)
250g grochu niełuskanego
2 średnie cebule
100g masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, kminek
250g grochu niełuskanego
2 średnie cebule
100g masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, kminek
Sposób
wykonania:
Groch
namoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie. Kapustę posiekać i
ugotować w niewielkiej ilości wody. Jeśli dysponujemy woda z
kapusty można ugotować kapustę w niej. W osobnym garnku ugotować
groch tak aby pozostał lekko twardawy i zachował formę kulek.
Cebulkę posiekana w kostkę przesmażyć na maśle do zeszklenia a
następnie dodać mąkę. Kapustę, odsączony groch i cebulę
połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
moja mama robi tak samo ;)
OdpowiedzUsuń