piątek, 6 stycznia 2017

Mleczna kanapka

Ciasto jest nieskomplikowane i szybkie. Świetnie pasuje do gorzkiej kawy. Jest wyraźnie słodkie i nieco ‘mdławe’ ze względu na masę mleczną, która nie ma wyrazistego charakteru. Nie przeszkodziło nam to jednak zjeść całe


 
Składniki:
Na biszkopt:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
5 jajek
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na masę mleczną:
125 ml mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g (opakowanie) cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:
Biszkopt: Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodać po jednym żółtka i kontynuować ubijanie do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wlać cienka strużką wystudzoną masę kakaową i wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości.
Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą.
Wierzch możemy wg gustu udekorować polewę czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly