Ciasto jest
nieskomplikowane i szybkie. Świetnie pasuje do gorzkiej kawy. Jest
wyraźnie słodkie i nieco ‘mdławe’ ze względu na masę
mleczną, która nie ma wyrazistego charakteru. Nie przeszkodziło
nam to jednak zjeść całe
Składniki:
Na biszkopt:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
5 jajek
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na masę mleczną:
125 ml mleka
2 szklanki mleka w proszku
('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g (opakowanie)
cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Olej,
wodę, szklankę cukru i kakao zagotować do rozpuszczenia się
cukru. Ostudzić.
Białka umieścić
w misie miksera. Ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, pod
koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodać po
jednym żółtka i kontynuować ubijanie do uzyskania puszystej,
jednolitej masy. Wlać cienka strużką wystudzoną masę kakaową i
wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane suche
składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie
wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach
25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do
formy. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy,
przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Mleko (zwykłe)
zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem
do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego
wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w
proszku i utrzeć, do gładkości.
Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną
masą.
Wierzch możemy wg gustu udekorować
polewę czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz