Połączenie
smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura
z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich
ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut.
Składniki:
(na
dwie duże porcje)
pół kapusty pekińskiej
pół kapusty pekińskiej
duża
garść rukoli
twarda gruszka
10-15 orzechów włoskich
100g sera lazur błękitny
oliwa extra virgin
sól, pieprz,
twarda gruszka
10-15 orzechów włoskich
100g sera lazur błękitny
oliwa extra virgin
sól, pieprz,
ew.
papryczka chilii
Wykonanie:
Kapustę
drobniutko poszatkować nożem.
Gruszki
umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić
każdą ćwiartkę na cztery części. Lazur pokroić w kostkę.
Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki.
W
miseczkach wyłożyć kapustę oraz rukolę, na niej promieniście
ułożyć kawałki gruszki. Posypać kawałkami lazura i orzechami
włoskimi. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie płatkami papryczki
chili.
pyszne zestawienie składników. sałatka wygląda świeżo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie sery pleśniowe w sałatkach. ;)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/