Wątróbka
to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka.
W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy
posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo
smaczny.
Składniki:
250g wątróbki drobiowej
500g mięsa indyczego mielonego
2 średnie czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
100ml czerwonego wina wytrawnego
sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek
Sposób przygotowania:
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki
czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3
minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu
odparuje.
Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź
miksujemy wraz z cebulką.
Małą formę o
wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy
tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy
przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około
60 minut.
Nie jestem fanką pasztetów, ale ten wygląda całkiem ładnie.
OdpowiedzUsuńA ja ten pasztet jak najbardziej kupuję! Uwielbiam pasztety! Jeden kawałek i człowiek jest syty. DO tego takie mięsne pasztety są źródłem pełnowartościowego białka. Polecam z warzywami do lunchboxu. ;)
OdpowiedzUsuń