środa, 11 stycznia 2017

Pasztet drobiowy z wątróbką

Wątróbka to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.

 

Składniki:
250g wątróbki drobiowej
500g mięsa indyczego mielonego
2 średnie czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
100ml czerwonego wina wytrawnego
sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek

Sposób przygotowania:
Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje.
Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką.
Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut.

2 komentarze:

  1. Nie jestem fanką pasztetów, ale ten wygląda całkiem ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja ten pasztet jak najbardziej kupuję! Uwielbiam pasztety! Jeden kawałek i człowiek jest syty. DO tego takie mięsne pasztety są źródłem pełnowartościowego białka. Polecam z warzywami do lunchboxu. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly