piątek, 13 stycznia 2017

Nalewka czekoladowa

Typowo damski trunek o kremowym, słodkim smaku czekolady i zagęszczonego mleka. Napój jest gęsty i mimo, ze nie czuć % dość mocny :)
 
SKŁADNIKI:

0,4l wódki
0,4 l spirytusu
500g czekolady gorzkiej
szklanka mleka skondensowanego słodzonego

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chłodzimy w misce z lodem cały czas mieszając. Dodajemy wymieszane ze sobą wódkę, spirytus i mleko skondensowane. Przelewamy do dużego słoja lub butelki i pozostawiamy do przegryzienia na kilka miesięcy.
Dla wzbogacenia smaku można dodać przekrojoną i wydrążoną laskę wanilii (bez nasion).


1 komentarz:

  1. Faktycznie, słodkie i gęste nalewki bywają zdradliwe : ) Kremowa konsystencja i smak czekolady (lub mleka) skutecznie maskują procenty. Robiłem taki likier tylko z dodatkiem kakao, teraz chętnie spróbuję z gorzką czekoladą. Z tego typu trunków polecam też likier śmietankowy, kawowy z mlekiem skondensowanym i piernikowy. Wszystkie słodkie i idealne na zimową aurę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly