Lekka,
różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie
komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis
Karola Okrasy po mojej modyfikacji.
Składniki:
1
kg buraków
2
łyżki jogurtu greckiego
łyżka
majonezu
łyżka
miodu
3-4
szalotki
sok
z cytryny
sól,
świeżo mielony pieprz czarny
Sposób
przygotowania:
Buraki
szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do
miękkości. Studzimy.
Buraki
obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy
buraki z cebulką, majonezem i jogurtem greckim. Dodajemy miodu do
smaku. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Pozostawiamy do przegryzienia smaków na 30 minut. Serwujemy z
daniami mięsnymi lub rybnymi.
Jako, że często zmagam się z anemią, mam zalecone jedzenie buraków. Przyznam jednak szczerze, że zasmażane już mi się znudziły. Barszczyk? Również. Ile można? Chętnie wypróbuję twoją propozycję.:)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńMyslę ze są smaczne przepis prosty a w prostocie smak dziekuje
OdpowiedzUsuń