poniedziałek, 16 stycznia 2017

Sałatka z buraków z jogurtem

Lekka, różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji.




Składniki:
1 kg buraków
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżka miodu
3-4 szalotki
sok z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy.
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem greckim. Dodajemy miodu do smaku. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pozostawiamy do przegryzienia smaków na 30 minut. Serwujemy z daniami mięsnymi lub rybnymi.

2 komentarze:

  1. Jako, że często zmagam się z anemią, mam zalecone jedzenie buraków. Przyznam jednak szczerze, że zasmażane już mi się znudziły. Barszczyk? Również. Ile można? Chętnie wypróbuję twoją propozycję.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly