środa, 18 stycznia 2017

Karkówka duszona pod kapustą

Kruche i soczyste mięso pod pierzynką z kwaśnej kapusty, świetne na niedzielny obiad lub przyjęcie. To danie to tzw. samograj wkładamy do piekarnika i samo się robi nie angażując nas do dodatkowej pracy.

 
Składniki:
1kg karkówki lub łopatki
900g kiszonej kapusty
2 duże cebule
olej do smażenia
butelka ostrego ketchupu
sól, pieprz, majeranek, lubczyk (lub opcjonalnie przyprawa gyros)

Sposób przygotowania:
Karkówkę myjemy, osuszamy, i kroimy w plastry centymetrowej grubości. Mięso oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i obficie majerankiem. Plastry mięsa składamy z powrotem w jeden kawałek. Formę do zapiekania wysmarowujemy masłem. Wykładamy kapustę oraz cebulkę uprzednio pokrojoną w talaki i zeszkloną na odrobinie oleju. Na kapuście układamy mięso, polewamy równomiernie ketchupem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 godziny pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly