Kruche
i soczyste mięso pod pierzynką z kwaśnej kapusty, świetne na
niedzielny obiad lub przyjęcie. To danie to tzw. samograj wkładamy
do piekarnika i samo się robi nie angażując nas do dodatkowej
pracy.
Składniki:
1kg
karkówki lub łopatki
900g
kiszonej kapusty
2
duże cebule
olej
do smażenia
butelka
ostrego ketchupu
sól,
pieprz, majeranek, lubczyk (lub opcjonalnie przyprawa gyros)
Sposób
przygotowania:
Karkówkę
myjemy, osuszamy, i kroimy w plastry centymetrowej grubości. Mięso
oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i obficie majerankiem. Plastry
mięsa składamy z powrotem w jeden kawałek. Formę do zapiekania
wysmarowujemy masłem. Wykładamy kapustę oraz cebulkę uprzednio
pokrojoną w talaki i zeszkloną na odrobinie oleju. Na kapuście
układamy mięso, polewamy równomiernie ketchupem. Pieczemy w 200
stopniach C przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz