piątek, 20 stycznia 2017

Bounty

Ciasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można przestać na jednym kawałku.





Składniki:
(na blaszkę 25x25cm)

Na ciasto:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę kokosową:
Szklanka mleka kokosowego
½ szklanki mleka tłustego
200g wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
400ml śmietany kremówki
3-4 łyżki cukru pudru

Na czekoladowy ganache:
100g czekolady gorzkiej
50g czekolady mlecznej
100ml śmietany kremówki


Sposób wykonania:

Ciasto:
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa kokosowa:
Mleko, i mleko kokosowe podgrzać, dodać żelatynę. Gdy się całkowicie rozpuści dodać wiórki kokosowe. Masę schłodzić
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mieszaninę kokosową. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto.

Czekoladowy ganache:
Śmietankę podgrzać w garnku do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamane w kostki czekolady. Pozostawić na 5 minut a następnie wymieszać.
Masę czekoladową wyłożyć na warstwę kokosową.
Schłodzić w lodówce.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly