Ciasto
o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z
wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można
przestać na jednym kawałku.
Składniki:
(na
blaszkę 25x25cm)
Na
ciasto:
5
jajek
¾
szklanki cukru
¾
szklanki mąki
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
Na
masę kokosową:
Szklanka
mleka kokosowego
½
szklanki mleka tłustego
200g
wiórków kokosowych
3
łyżeczki żelatyny
400ml
śmietany kremówki
3-4
łyżki cukru pudru
Na
czekoladowy ganache:
100g
czekolady gorzkiej
50g
czekolady mlecznej
100ml
śmietany kremówki
Sposób
wykonania:
Ciasto:
Białka
ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania
dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w
temperaturze 170 stopni.
Masa
kokosowa:
Mleko,
i mleko kokosowe podgrzać, dodać żelatynę. Gdy się całkowicie
rozpuści dodać wiórki kokosowe. Masę schłodzić
Kremówkę
ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
mieszaninę kokosową. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto.
Czekoladowy
ganache:
Śmietankę
podgrzać w garnku do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamane
w kostki czekolady. Pozostawić na 5 minut a następnie wymieszać.
Masę
czekoladową wyłożyć na warstwę kokosową.
Schłodzić
w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz