poniedziałek, 12 września 2016

Gulasz z indyka z kurkami

  Dziś lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny.




Składniki:
500g mięsa z uda indyka
czubata łyżka mąki
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
2 średnie białe cebule
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
500 ml bulionu
500g kurek


Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami. Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Przesmażamy razem kilka minut a następnie podlewamy bulionem. 
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami.
Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly