Dziś lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z
kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych
ogórków jest po prostu wyborny.
Składniki:
500g
mięsa z uda indyka
czubata
łyżka mąki
oliwa
do smażenia
2
ząbki czosnku
2
średnie białe cebule
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
½
łyżeczki mielonego kminku
½
łyżeczki gałki muszkatołowej
500
ml bulionu
500g
kurek
Sposób
wykonania:
Mięso
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki.
Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej patelni
rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami.
Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka
cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Przesmażamy razem
kilka minut a następnie podlewamy bulionem.
Zmniejszamy ogień i
dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko
myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do
gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie
potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami.
Serwujemy
z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.
gulasz z gryczaną to najlepsze danie świata :)
OdpowiedzUsuń