środa, 3 sierpnia 2016

Roladki schabowe z fasolką

Kruchutkie, duszone roladki, wypełnione fasolką szparagową i owinięte plasterkiem boczku. Wymagają wprawdzie nieco czasu na powolne duszenie mięsa ale mimo to nie są pracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :)

 

Składniki:
1kg schabu bez kości
10 plasterków chudego wędzonego boczku
fasolka szparagowa
500ml bulionu
oliwa do smażenia
sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk, tymianek
łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plastry (mnie wyszło 10 szt). Każdy kawałek mięsa rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie zrobić dziur.

Każdy kawałek mięsa przyprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem , ostrą papryką granulowanym czosnkiem oraz ziołami: tymiankiem, lubczykiem i majerankiem.
Na końcu rozbitego mięsa układamy wszerz 5- 6 fasolek i ściśle zawijamy. Tak powstała roladę zawijamy w plasterek boczku. Spinamy wykałaczką.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy z wszystkich stron roladki. Podwalamy bulionem i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem około godziny. W tym czasie sprawdzamy raz po raz ilość płynu. Jeśli za bardzo wyparuje podlewamy wodą.
Po godzinie mięso wyciągamy z rondla. Łyżkę mąki rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Wlewamy prze sitko do sosu i mieszamy aż zgęstnieje.
Roladki podajemy z sosem w towarzystwie ziemniaków lub klusek.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly