piątek, 5 sierpnia 2016

Ogórki konserwowe

Konserwowe czy warszawskie? Jakkolwiek je nazwiemy znają je wszyscy. Przepisów na ich przygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;)





Składniki:

dowolna ilość ogórków gruntowych

gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika)

chrzan

gorczyca

ziele angielskie

liście laurowe

pieprz czarny ziarnisty

lubczyk

kminek

zalewa:

2 l wody

szklanka octu spirytusowego

2 łyżki soli

6 łyżek cukru



Sposób przygotowania:

Słoiki myjemy i wyparzamy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.

Ogórki myjemy.

Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu.

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy ocet i podgrzewamy jeszcze chwile do ponownego zawrzenia. Gorącym roztworem zalewamy słoiki.

Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C prze 10-15 minut.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly