Konserwowe
czy warszawskie? Jakkolwiek je nazwiemy znają je wszyscy. Przepisów
na ich przygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja
lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;)
Składniki:
dowolna
ilość ogórków gruntowych
gałązki
kopru (po jednej sztuce do słoika)
chrzan
gorczyca
ziele
angielskie
liście
laurowe
pieprz
czarny ziarnisty
lubczyk
kminek
zalewa:
2
l wody
szklanka
octu spirytusowego
2
łyżki soli
6
łyżek cukru
Sposób
przygotowania:
Słoiki
myjemy i wyparzamy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100
stopni C.
Ogórki
myjemy.
Do
słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3
ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego
lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami.
Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu.
Przygotowujemy
zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć
dolewamy ocet i podgrzewamy jeszcze chwile do ponownego zawrzenia.
Gorącym roztworem zalewamy słoiki.
Pasteryzujemy
na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C prze 10-15 minut.
z tą zalewą są mocno octowe?
OdpowiedzUsuń