Pizzę
uwielbia większość. Niepodważalnie najlepsza jest we Włoszech
ale skoro nie można wyjechać do Italii to czemu nie zrobić jej w
domu? Ta pizza przywoła miłe wspomnienia z Campo di Fiori czy
Piazza di Spagna. Polecam:)
Składniki:
na
ciasto:
190ml wody
30 dag drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
na sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, papryka ostra
190ml wody
30 dag drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
na sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, papryka ostra
Sposób
przygotowania:
Wodę
podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać
cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę.
Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty.
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w
cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ciasto rozwałkować,
nakłuć gęsto widelcem. Posmarować sosem i ułożyć ulubione
dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C.
Cebule
i czosnek obrać z łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do
zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować
około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku
przyprawami.
Wygląda przepysznie. Na pewno jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuń