Świeże
warzywa, mięso kurczaka i pełnoziarnisty makaron to szybki,
nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej
rodziny.
Przygotujesz
go w zaledwie 30 minut.
Składniki:
500g
mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry)
2 małe cebule
mała cukinia
2 małe cebule
mała cukinia
Strąk
czerwonej papryki
Kolba
kukurydzy (zamiennie ½ puszki)
2-3 ząbki czosnku
sól, biały pieprz, tymianek
łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia
2-3 ząbki czosnku
sól, biały pieprz, tymianek
łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia
2
szklanki bulionu
Duża
łyżka maki pszennej
500g
razowego makaronu
Sposób
wykonania:
Kukurydzę
gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1) do miękkości. Odcedzamy.
Odcinamy ziarna kukurydzy.
Makaron
gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą
z oliwek i ostawiamy w przykrytym pokrywka garnku.
Cebule
kroimy w piórka, cukinie i paprykę w kostkę, czosnek w cienkie
plasterki.
Na
dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z
czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym
pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na
patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około
3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną
i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi
miękkości warzyw..
Serwować
z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem.
dania z makaronem goszczą w mojej kuchni często a tego przepisu nie znałam
OdpowiedzUsuń-----------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE