poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Makaron z kurczakiem i warzywami

Świeże warzywa, mięso kurczaka i pełnoziarnisty makaron to szybki, nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny.
Przygotujesz go w zaledwie 30 minut.




Składniki:
500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry)
2 małe cebule
mała cukinia
Strąk czerwonej papryki
Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki)
2-3 ząbki czosnku
sól, biały pieprz, tymianek
łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia
2 szklanki bulionu
Duża łyżka maki pszennej

500g razowego makaronu

Sposób wykonania:

Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1) do miękkości. Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy.

Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i ostawiamy w przykrytym pokrywka garnku.
Cebule kroimy w piórka, cukinie i paprykę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi miękkości warzyw..

Serwować z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem.



1 komentarz:

  1. dania z makaronem goszczą w mojej kuchni często a tego przepisu nie znałam

    -----------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly