środa, 31 sierpnia 2016

Dżem z mirabelek z amaretto

Mirabelki są bardzo niedocenianym owocem, nie znajdziemy go na żadnym targowisku czy warzywniaku ale za to możemy nazrywać go na rodzinnym spacerze po polach i łąkach. 
Jeśli już staniemy się szczęśliwym posiadaczem tych niepozornych śliwek proponuje zamknąć ich cudowny smak i bursztynowy kolor w słoiczku. Kwaskowy dżem z dodatkiem migdałowego amaretto jest naprawdę wyborny. Gorąco polecam!





SKŁADNIKI:
1,5 kg mirabelek (pozbawionych pestek)
600g cukru
50 ml amaretto

WYKONANIE:

Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki (ja robię to za pomocą drylownicy do wiśni). Dodajemy do nich cukier, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok. Po tym czasie mirabelki gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą. Dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol odparuje. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.

1 komentarz:

  1. Czy nie wkradł się jakiś mały błąd w gramaturze? Trochę mało tych mirabelek... ;)
    Zapraszam Cię na bloga Kcalmara w celu znalezienia fit przepisów, porad dietetycznych i kulinarnych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly