Dżemy
mają ta niepodważalną zaletę, ze w małym słoiczku możemy
zamknąć promyk słońca i letnie owoce. Jagodowy to obok wiśniowego
mój ulubiony. Z delikatną nuta wanilii i rumu jest przepyszny.
Trudno mu się oprzeć!
Składniki:
1kg
jagód
500g
cukru
laska
wanilii
łyżka
rumu
Sposób
przygotowania:
Jagody
przepłukujemy na sitku. Jeśli jest w nich sporo listków z
krzaczków możemy zalać je wodą i delikatnie zamieszać. Listki
wypłyną na wierzch i z łatwością je wyłowimy.
Owoce przekładamy
do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy miąższ z laski
wanilii oraz samą laskę a także odrobinę rumu. Gotujemy na małym
ogniu co kilka minut mieszając aż uzyska interesującą nas
konsystencję. Najlepiej sprawdzić to nakładając łyżkę dżemu
na talerzyk jeśli po kilku minutach ma taką konsystencje jaka
preferujemy przestajemy gotować.
Dżem przekładamy do
wyparzonych/wysterylizowanych słoiczków i pasteryzujemy w
piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz