Absolutnie
przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką
szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami
skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce
lizać!
2
garście fasolki szparagowej
1
podwójna pierś z kurczaka (około 500g)
sól,
czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie,
granulowany czosnek, tymianek
5-6
plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
sałata
lodowa lub rzymska
garść
listków bazylii
1/2
szklanki drobno startego parmezanu
2-3
kromki pszennego pieczywa
5
filecików anchois w oleju
1
łyżeczka musztardy
1
łyżka majonezu
1
łyżka jogurtu greckiego
ząbek
czosnku
świeżo
zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Plasterki
szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10
minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips.
Sos:
Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy
anchois z czosnkiem, 2 łyżkami oleju z filecików, majonezem,
musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym
pieprzem i zostawiamy w lodówce na kilka minut do schłodzenia i
przegryzienia smaków. Składniki sosu możemy zamiast siekać
zmiksować w blenderze.
Fasolkę
myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w
osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy.
Pierś
z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w
dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw
(sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie,
granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i
przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w
mała kostkę i rumienimy na patelni.
Na
talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia,
fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość
skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy chipsy z szynki.
Pycha! Polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)
OdpowiedzUsuń