poniedziałek, 25 lipca 2016

Sałatka a’la Cezar z kurczakiem

Absolutnie przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać! 


Składniki: 

 
2 garście fasolki szparagowej 
1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) 
sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 
5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku 
sałata lodowa lub rzymska 
garść listków bazylii 
1/2 szklanki drobno startego parmezanu 
2-3 kromki pszennego pieczywa 
5 filecików anchois w oleju 
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżka majonezu 
1 łyżka jogurtu greckiego 
ząbek czosnku 
świeżo zmielony czarny pieprz 

Sposób przygotowania: 
Plasterki szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips. 

Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy anchois z czosnkiem, 2 łyżkami oleju z filecików, majonezem, musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i zostawiamy w lodówce na kilka minut do schłodzenia i przegryzienia smaków. Składniki sosu możemy zamiast siekać zmiksować w blenderze. 
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy. 
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni. 
Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy chipsy z szynki.



1 komentarz:

  1. Pycha! Polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly